Hur kan vi bäst ta hand om vår tid på jobbet så att vi lägger tid på rätt saker, i rätt mängd? Vi diskuterar tips och metoder.

Att hinna med det man har tänkt och veta att man prioriterar rätt saker, det är viktigt för att må bra. Det är också ett sätt att minska stress i arbetsvardagen.

Först och främst handlar det kanske om att acceptera att tiden aldrig kommer räcka till allt på att-göra-listan. Tiden är den trånga sektorn och det handlar först och främst om att prioritera vad som ska göras.

Första frågan är alltid varför 

A och O är att ha rett ut sitt varför, både i det stora och det lilla. Det hjälper oss att prioritera vad som ska få ta vår tid och att sen kunna hålla fast i den agendan när annat pockar på vår uppmärksamhet.

Viktigt och bråttom – eller bara bråttom?

En metod man kan ta till sin hjälp är matrisen viktigt/bråttom. Varför fastnar vi ofta i sånt som är bråttom och viktigt (varför hann vi inte med det innan det blev bråttom)? Och varför envisas vi ibland med att göra sånt som är bråttom utan att vara viktigt, medan det långsiktigt viktiga som inte är tidskritiskt får vänta? Det här sättet att sortera behov och planera sin tid kan ge en del hjälp.

Fokus kräver pauser

Många gånger kräver dessutom det mest viktiga och värdeskapande vi ägnar oss åt både tid och arbetsro. Vi tittar närmare på exempel som Pomodoro-metoden, att dela in sin arbetsdag i fokuserade delar och bryta dem med pauser för att få både den skärpa och den återhämtning vi behöver.

Att hitta balansen

Ann-Sofie delar med sig av hur hon stämmer av att hon får balans i det hon gör: hon vill fördela tiden mellan att hämta in information, dela med sig av information och bygga relationer. Alla delar behövs – men kanske inte alltid på en och samma gång.

Ta väl hand om tiden du har. Lägg så mycket du kan på det som är långsiktigt viktigt!
God lyssning önskar Ann-Sofie och Boel.

Det här avsnittet producerades i samarbete med våra samarbetspartners:

Skandia som erbjuder en hälsoförsäkring med möjlighet till tidiga insatser där medarbetare vid behov kan ringa till Skandias hälsosluss och få råd och hjälp med både fysiska och psykiska besvär. Läs mer här

Twitch Health som har gedigen kunskap om och förståelse för hur ett förändringsarbete går till. I det här blogginlägget redogör de steg för steg för den process man går igenom när man ska förändra ett beteende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *