När en kollega har alkoholproblem säger vi ofta ifrån för sent. Vi behöver vara mindre rädda och mer omtänksamma. Det säger Sara Demitz-Helin, vd för Ljung & Sjöberg.

Alkoholmissbruk är en sjukdom. Den sliter sönder människor och relationer och förkortar liv. Men eftersom det är en sjukdom går den att bota. Ett vanligt fel många gör är att tänka på alkoholism som ett tecken på dålig karaktär. Det är fel.

Det här är ett känsligt och tabubelagt ämne men faktum är att det finns unika möjligheter att hjälpa människor ur missbruk på just en arbetsplats. Sara Demitz-Helin, vd på Ljung & Sjöberg, berättar mer.
Till arbetsplatsen råder Sara att:

  • Gå från passivitet till att agera proaktivt.
  • Policys, handlingsplaner och utbildning av chefer behöver finnas på plats.
  • Som arbetsgivare har man en rättighet att anvisa vårdgivare och medarbetare har en skyldighet att vara delaktig i rehabilitering.
  • Chefer har det lagliga ansvaret att kravställa och HR har ofta det strategiska ansvaret att rusta cheferna.

Till den som behöver ta ett svårt samtal tipsar Sara om att hämta kraft i att det
a. sker i omtanke och
b. förlita sig på att det handlar om att följa policy och regler.

Vi vill tipsa om att läsa mer på IQ.se samt att Karolinska Institutet har skapat riktlinjer för alkoholproblem på arbetsplatsen här.

One Lab, en leverantör till vår samarbetspartner Skandia, berättar i en artikel om det utbredda problemet med sömnstörningar i IT-organisationer och bland jurister. Läs mer här

I det här avsnittet pratade vi bland annat om svåra samtal. Det är något som vår partner Twitch Health också uppmärksammat i ett blogginlägg som handlar om att prata om hälsa men kan användas som stöd även inför andra samtal. Det kan ni läsa här.

Trevlig lyssning, god jul och gott nytt år önskar Ann-Sofie och Boel!

One comment on “Avsnitt 43: Ett glas för mycket?