Maria Ekblom som forskar i idrottsvetenskap förklarar varför långvarigt sittande är så farligt. Och hur man gör för att motverka hälsoriskerna.

Forskningen är tydlig: långa perioder av sittande förkortar och försämrar våra liv. Riskerna för hjärt- kärlsjukdomar ökar och hjärnan fungerar sämre.

Maria Ekblom är docent i neurovetenskap och forskar vid i idrottsvetenskap vid GIH, just nu i en studie som kartlägger hur dagliga fysiska aktivitetsmönster påverkar hälsosamma hjärnfunktioner.

Begreppet ”Sitta är det nya röka” har blivit populärt på sistone och användes bland annat av folkhälsoministern nyligen. Det stämmer inte riktigt, säger Maria Ekblom, eftersom rökning är farligt från första blosset, medan det bara är farligt att sitta om det går över en viss gräns.

Rörelse varje timme

Exakt var den gränsen går kan man inte säga idag, så långt har inte forskningen kommit. Men en bra tumregel är att den som har ett sittande arbete behöver röra på sig några minuter varje timme. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Gå lite i korridoren, hämta kaffe, ställ dig upp och gör några knäböj vid skrivbordet eller något annat som är skönt. Det är det långvariga stillasittandet utan avbrott vi ska undvika.

I avsnitt 7 pratar vi om hur vi kan bryta med en jobbkultur där åtminstone vi kontorsarbetare sitter framför datorn, sitter i möten och sitter på lunchen. Promenadmöten är ett sätt, snabba ståmöten ett annat. Och kanske kan vi förändra den kultur som säger att vi bara är seriösa när vi sitter?

#sittless – ett experiment

Vi programledare för Health for wealth ska prova den kommande månaden att jobba så lite sittande vi kan. Vi ska experimentera oss fram och se hur det går, hur kroppen mår och hur våra kollegor och kunder reagerar på #sittless. Så kallar vi vår kampanj. ”Sitt less” på svengelska alternativt ”nu är vi less på att sitta”!

Följ oss under hashtaggen #sittless på Instagram och Twitter och på våra egna sidor på Facebook och Linkedin. Dela gärna med dig av egna tips och erfarenheter.

Vi hörs!

/Boel och Ann-Sofie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *