Hur gör man värderingsarbete skarpt? Årets HR-chef Veronica Rörsgård från Skanska berättar hur de jobbar med riktiga etiska dilemman ur verksamheten.
Ja, hur ser man till att arbetet med värderingar och hur vi beter oss mot varandra på jobbet berör oss på riktigt? Och inte bara blir vackra ord i ett dokument? Vi bjöd in Veronica Rörsgård för att prata om det här. Hon är HR-direktör och vice vd på Skanska och utsågs i mars till Årets HR-chef på Chefgalan.
Veronica berättar om hur Skanska jobbar med något de kallar för etiska dilemman. De baseras på riktiga situationer där det skett någon form av värderingskrock i företaget.
Anställda rapporterar in etiska dilemman de har varit med om. Sedan filmas ett urval av dem, antingen med skådespelare eller med personer som var med när det hände. Filmerna visas sedan i arbetsgrupper som en start för diskussion. ”Varför blev det så där?” ”Hur borde de ha gjort?” ”Är det så hos oss?”
Att uppmana till öppen diskussion och samtidigt vara tydlig med vad som accepteras – och vad som inte accepteras – är förstås en utmaning. Men det är just så man får framgång med värderingsarbetet menar Veronica Rörsgård: genom att våga öppna för kommunikation.
Vi har också intervjuat Skanska-chefen Stephanie Bay, som berättar om praktiska och konkreta erfarenheter av sådana här etiska dilemman i arbetsvardagen och hur hon hanterat dem.
God lyssning önskar Ann-Sofie och Boel.
Spännande!
Att dramatisera faktiska dilemman och diskutera i en workshop, hade jag och en kollega som mycket konkret förslag i arbete kring jämställdhet och diskriminering för en massa år sen! Dock lyckades vi inte få vår (då) jättesega HR-funktion att driva det vidare, tyvärr…! Och vi själva hade inte mandat att dra i det.
Lyssningen på detta avsnitt gör mig rätt stolt över vårt initiativ, jag tror att vi var helt rätt ute! Men det får mig också att fundera på hur man kan få gehör underifrån. När HR och chefer verkar ha sämre kompetens (eller i alla fall sämre driv) än en del av oss anställda. För jag upplever samma sak nu i diverse frågor kring organisatorisk arbetsmiljö, även om vi har delvis bättre hr-stöd nu.
Har ni några exempel på lobbyverksamhet underifrån som har funkat!? Ska påpekas att jag jobbar i en jätteorganisation, vilket påverkar trögheten…
Hej, vad roligt att du hade glädje av avsnittet och tack för att du hör av dig! Det är klart att ni var rätt ute redan då – synd att ni inte fick gehör. Jag kan tänka mig att den här sortens öppna diskussioner skrämmer många chefer och det är alltid lättare på kort sikt att låtsas som att konflikter inte finns, eller åtminstone inte tala om dem. På lång sikt är det ju knappast en konstruktiv metod. Tyvärr känner inte jag till någon lobbyverksamhet på det här området. Kanske kan andra lyssnare eller läsare tipsa?
/Boel