Vi startade podden Health for wealth eftersom alla pratar om hållbar hälsa i arbetslivet. Ändå verkar det så svårt att lyckas.
Vi vet att hälsosamma arbetsplatser är vinnande arbetsplatser. Hälsan går att mäta i pengar. En av vår tids största samhällsfrågor är de skenande ohälso- och sjukskrivningstalen. Samhällets och individernas kostnader för det här är enorma. Men även företagens.
På en hälsosam arbetsplats känner människor tillit till varandra. Kommunikationen är tydlig och krav och resurser är i balans. Medarbetare är delaktiga och har inflytande över sin egen situation. Vi vet att det genererar bättre affärer. Företaget slipper stora kostnader för ineffektivitet och sjukskrivningar och får också lättare att locka rätt anställda.
Men hur gör man? Det är den frågan vi ställer i den här podden, till forskare, debattörer och företagare som lyckats eller som har något att berätta.
Vi är:
Ann-Sofie Forsmark, hälsostrateg, civilekonom och hälsocoach.
Ann-Sofie började sin bana inom träning och hälsa för 20 år sen. Då jobbade hon som hälsocoach och personlig tränare på stora företag med egna tränings- och hälsoanläggningar i centrala London. Hon är också utbildad civilekonom sen 2003 med studier i England, Sverige och Australien. Hon har jobbat som konsult, revisor och redovisningsansvarig i flera år och kombinerar nu sina två yrkesbanor som hälsomanagementkonsult i egna företaget Formstark Resiliens där hon hjälper organisationer och deras medarbetare att prestera hållbart över tid samt utbildar i strategiskt hälsoarbete.
Hälsa för Ann-Sofie är att vakna tidigt efter en god natts sömn, full av energi inför en utmanande dag på jobbet eller utomhus med familjen.
Boel Stier, kommunikationskonsult, copywriter och före detta journalist.
Boel är copywriter på B2B-byrån Next State och egen konsult inom kommunikation och beteendeförändring. Boel arbetade som journalist på Svenska Dagbladet under den senare delen av 90-talet, fortsatte som copywriter på it-bolaget Framfab och drev sen bokförlaget Miro i nästan tio år parallellt med uppdrag som kommunikationskonsult. Boel är fallskärmshoppare och fallskärmsinstruktör sedan 20 år tillbaka och vann SM-guld 2003.
Hälsa för Boel är en stunds tystnad i naturen, tid att tänka fritt eller goda samtal med vänner och familj.
Hej!
I podden pratar ni mycket om företag, men jag undrar om ni inte menar arbetsgivare. Kan ju finnas fler former, kommun, stat, landsting, organisation etc. Tror ni skulle tjäna på att vidga begreppet.
Tack för intressant pod.
/Lisa
Hej Lisa, du har helt rätt. Vi behöver använda rätt ord vid rätt tillfälle och ”företag” är ett ord som inte omfattar alla arbetsgivare. Det ska vi ändra på. Tack för en bra iakttagelse!
Hej!
Jag skulle vilja komma i kontakt med Ann Sofie Forsmark. Kan du mejla mig?
Hej Jill, kontakta Ann-Sofie Forsmark på annsofie@formstarkhalsa.se!
Hej
Tack för en väldigt bra podd med matnyttiga avsnitt. Lyssnade nyss på avsnitt 148 om medarbetarskap och Stefan Söderfjäll. Håller verkligen med om medarbetarens ansvar. Det blir däremot svårt när vi pratar om förutsättningar. Det finns ju i de flesta fall ett beroendeförhållande när det gäller både social och ekonomisk trygghet. Tar jag då mitt ansvar i en dysfunktionell organisation tar jag också en risk i form av utfrysning, noll utveckling etc. Det vill säga det är inte så lätt att bara lämna. Hur tänker ni kring det?
Hej Mats, vad kul att du lyssnar på vår podd! Det är en bra fråga du ställer och visst är det ett dilemma att ta sitt ansvar i en organisation som inte fungerar väl. Jag vill minnas att Stefan Söderfjäll sa i podden att det finns situationer där det är svårt att vara en god medarbetare och då kan det i förlängningen tyvärr vara så att det enda vettiga är att söka ett nytt jobb. Men det är ju inte alltid så lätt eftersom man, som du skriver, är beroende av att ha en inkomst. Och även det sociala sammanhanget kan förstås vara svårt att lämna. Jag skulle säga att var och en som vill och kan borde försöka använda det inflytande man har för att förändra och påverka. Men leder det inte till något blir nästa steg att söka sig till en ny arbetsplats.
Hej
jag vill gärna komma i kontakt med Boel. Tacksam för kontaktdetaljer.
🙂 Sandra
Hej Sandra, jag skickar ett mejl till dig! 🙂
Hej
Kanonbra podd! Nu har jag lyssnat (snart klart) på senaste avsnittet. Jag undrar om det är okej att sprida avsnitt på arbetsplatsen? Eller gör jag nått fel då😮 Om jag t e x lägger i teams?
Hej Anette! Vad kul att du gillar vår podd. Självklart får du dela den med dina kollegor, det tycker vi är suveränt.
Hej
Tack för en jättebra podd! Jag undrar om ni har lyft tidigare gällande exempel att lösa dålig arbetsmiljö med t ex mindfullness för personalen. Jag upplever på min arbetsplats att strukturella arbetsmiljöproblem läggs på individnivå.
Med vänlig Hälsning
/ Katarina, skuksköterska
Hej Katarina, tack för att du lyssnar på vår podd! Vår allmänna inställning är att dålig arbetsmiljö ska åtgärdas på organisatorisk nivå men att endel arbetsgivare ibland verkar lägga skulden för stress och press på individen. Och vi har nog sagt en hel del gånger i olika avsnitt att det är så typiskt när man tar in en stressföreläsare på en arbetsplats, lite som att man vill klappa folk på axeln och säga ”se här lille vän, ta tag i din stress” istället för att just ta ett organisatoriskt, och strukturellt grepp. Så vi håller helt med dig. Däremot har vi inget enskilt avsnitt som handlar om just det.
Hej! Upplever ni som jag att det finns ett motstånd hos arbetsgivare i metoder som dessa ni tar upp?
Eller har vi kommit längre i dag och hopp om mänskligare förutsättningar i form av tex Mindfullness på arbetstid ( 10 min paus/dag ) som friskvård. Det kunde rädda många från kollaps och sjukskrivning. Ni möter många Arbetsgivare/ arbetstagare hur ser utvecklingen ut inom området och vilka motstånd möter ni?
Mvh Angelica
Hej Angelica, tack för att du lyssnar på vår podd och engagerar dig i frågorna vi tar upp!
Vi tycker att det ser väldigt olika ut på olika arbetsplatser. Medvetenheten om hälsans betydelse för att vi ska kunna prestera på jobbet och hitta balans mellan jobb och fritid ökar hela tiden, enligt oss, men exakt hur man tar sig an den frågan och vad man faktiskt gör skiljer sig väldigt mycket mellan olika verksamheter. Det stora problemet tycker vi är att man pratar mer än man agerar. Många företag har väldigt fina värderingar om man läser deras jobbannonser men verkligheten kanske visar något annat. Det är just därför vi driver den här podden, både för att öka medvetenheten och för att sprida förslag på hur man kan stärka hälsan på jobbet. Men vi sitter inte inne med några särskilda siffror eller undersökningar om hur det ser ut i alla Sveriges företag och organisationer och vi kan inte heller säga att det finns ett enda recept som fungerar för alla verksamheter.
Hej!
Den här podden verkar inte tillgänglig längre
https://healthforwealth.se/podcast/avsnitt-5-det-friska-sammanhanget/
går det att lösa?
Hej Micke, tack för att du gjorde oss uppmärksam på att avsnittet inte gick att höra på hemsidan! Nu har vi löst det. 🙂