Health-for-Wealth

Vi startade podden Health for wealth eftersom alla pratar om hållbar hälsa i arbetslivet. Ändå verkar det så svårt att lyckas.

Vi vet att hälsosamma arbetsplatser är vinnande arbetsplatser. Hälsan går att mäta i pengar. En av vår tids största samhällsfrågor är de skenande ohälso- och sjukskrivningstalen. Samhällets och individernas kostnader för det här är enorma. Men även företagens.

På en hälsosam arbetsplats finns både trygghet och möjlighet till utveckling.

För att må bra behöver vi goda samarbeten, rätt resurser, handlingsutrymme och trygga ledare – som har tid att leda. Människor som mår bra, presterar bra.

Men hur gör man för att komma dit? Det är frågan vi ställer i den här podden, till forskare, debattörer och företagare som lyckats eller som har något att berätta.

Vi är:

Ann-Sofie Forsmark, hälsostrateg och ledarskapskonsult.

Ann-Sofie är medgrundare av konsultorganisationen Oxy Group, en flitigt anlitad ledarskaps- och medarbetarutvecklare och inspirationsföreläsare. I över 20 år har hon arbetat som affärsinriktad hälsostrateg med inriktning på ledarskap i Sverige, England och Australien.

Ann-Sofie är i grunden civilekonom och har arbetat flera år som revisor. Som konsult anlitas hon ofta för att utveckla hela organisationer, ledningsgrupper, ledare och team för att genom beteendeförändringar skapa kultur och arbetssätt som stödjer och utvecklar både affärsstrategi och hälsa. .

Hälsa för Ann-Sofie är att vakna tidigt efter en god natts sömn, full av energi inför en utmanande dag på jobbet eller utomhus med familjen.

Boel Stier, marknadschef.

Boel arbetade som journalist på Svenska Dagbladet under 90-talet, har drivit det egna bokförlaget Miro och jobbat som copywriter, marknadsstrateg och utbildare. Idag är Boel marknadschef för Europa på bolaget Baseload Capital som jobbar med geotermi: förnybar energi från jordens inre. Boel har varit fallskärmshoppare och fallskärmsinstruktör i 25 år och vann SM-guld 2003.

Hälsa för Boel är en stunds tystnad i naturen, tid att tänka fritt eller goda samtal med vänner och familj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 comments on “Om oss

 1. Hej!

  I podden pratar ni mycket om företag, men jag undrar om ni inte menar arbetsgivare. Kan ju finnas fler former, kommun, stat, landsting, organisation etc. Tror ni skulle tjäna på att vidga begreppet.

  Tack för intressant pod.

  /Lisa

  • Boel Stier apr 12, 2016

   Hej Lisa, du har helt rätt. Vi behöver använda rätt ord vid rätt tillfälle och ”företag” är ett ord som inte omfattar alla arbetsgivare. Det ska vi ändra på. Tack för en bra iakttagelse!

 2. Jill Eriksson maj 29, 2018

  Hej!
  Jag skulle vilja komma i kontakt med Ann Sofie Forsmark. Kan du mejla mig?

 3. Mats Jergelind jun 4, 2020

  Hej

  Tack för en väldigt bra podd med matnyttiga avsnitt. Lyssnade nyss på avsnitt 148 om medarbetarskap och Stefan Söderfjäll. Håller verkligen med om medarbetarens ansvar. Det blir däremot svårt när vi pratar om förutsättningar. Det finns ju i de flesta fall ett beroendeförhållande när det gäller både social och ekonomisk trygghet. Tar jag då mitt ansvar i en dysfunktionell organisation tar jag också en risk i form av utfrysning, noll utveckling etc. Det vill säga det är inte så lätt att bara lämna. Hur tänker ni kring det?

  • Boel Stier jun 6, 2020

   Hej Mats, vad kul att du lyssnar på vår podd! Det är en bra fråga du ställer och visst är det ett dilemma att ta sitt ansvar i en organisation som inte fungerar väl. Jag vill minnas att Stefan Söderfjäll sa i podden att det finns situationer där det är svårt att vara en god medarbetare och då kan det i förlängningen tyvärr vara så att det enda vettiga är att söka ett nytt jobb. Men det är ju inte alltid så lätt eftersom man, som du skriver, är beroende av att ha en inkomst. Och även det sociala sammanhanget kan förstås vara svårt att lämna. Jag skulle säga att var och en som vill och kan borde försöka använda det inflytande man har för att förändra och påverka. Men leder det inte till något blir nästa steg att söka sig till en ny arbetsplats.

 4. Sandra Helminen apr 28, 2021

  Hej
  jag vill gärna komma i kontakt med Boel. Tacksam för kontaktdetaljer.
  🙂 Sandra

 5. anette jun 17, 2021

  Hej
  Kanonbra podd! Nu har jag lyssnat (snart klart) på senaste avsnittet. Jag undrar om det är okej att sprida avsnitt på arbetsplatsen? Eller gör jag nått fel då😮 Om jag t e x lägger i teams?

  • Boel Stier jun 18, 2021

   Hej Anette! Vad kul att du gillar vår podd. Självklart får du dela den med dina kollegor, det tycker vi är suveränt.

 6. Katarina nov 15, 2021

  Hej
  Tack för en jättebra podd! Jag undrar om ni har lyft tidigare gällande exempel att lösa dålig arbetsmiljö med t ex mindfullness för personalen. Jag upplever på min arbetsplats att strukturella arbetsmiljöproblem läggs på individnivå.
  Med vänlig Hälsning
  / Katarina, skuksköterska

  • Boel Stier feb 9, 2022

   Hej Katarina, tack för att du lyssnar på vår podd! Vår allmänna inställning är att dålig arbetsmiljö ska åtgärdas på organisatorisk nivå men att endel arbetsgivare ibland verkar lägga skulden för stress och press på individen. Och vi har nog sagt en hel del gånger i olika avsnitt att det är så typiskt när man tar in en stressföreläsare på en arbetsplats, lite som att man vill klappa folk på axeln och säga ”se här lille vän, ta tag i din stress” istället för att just ta ett organisatoriskt, och strukturellt grepp. Så vi håller helt med dig. Däremot har vi inget enskilt avsnitt som handlar om just det.

 7. Angelica Lundström mar 31, 2022

  Hej! Upplever ni som jag att det finns ett motstånd hos arbetsgivare i metoder som dessa ni tar upp?
  Eller har vi kommit längre i dag och hopp om mänskligare förutsättningar i form av tex Mindfullness på arbetstid ( 10 min paus/dag ) som friskvård. Det kunde rädda många från kollaps och sjukskrivning. Ni möter många Arbetsgivare/ arbetstagare hur ser utvecklingen ut inom området och vilka motstånd möter ni?
  Mvh Angelica

  • Boel Stier apr 2, 2022

   Hej Angelica, tack för att du lyssnar på vår podd och engagerar dig i frågorna vi tar upp!
   Vi tycker att det ser väldigt olika ut på olika arbetsplatser. Medvetenheten om hälsans betydelse för att vi ska kunna prestera på jobbet och hitta balans mellan jobb och fritid ökar hela tiden, enligt oss, men exakt hur man tar sig an den frågan och vad man faktiskt gör skiljer sig väldigt mycket mellan olika verksamheter. Det stora problemet tycker vi är att man pratar mer än man agerar. Många företag har väldigt fina värderingar om man läser deras jobbannonser men verkligheten kanske visar något annat. Det är just därför vi driver den här podden, både för att öka medvetenheten och för att sprida förslag på hur man kan stärka hälsan på jobbet. Men vi sitter inte inne med några särskilda siffror eller undersökningar om hur det ser ut i alla Sveriges företag och organisationer och vi kan inte heller säga att det finns ett enda recept som fungerar för alla verksamheter.

 8. Micke okt 16, 2022

  Hej!
  Den här podden verkar inte tillgänglig längre
  https://healthforwealth.se/podcast/avsnitt-5-det-friska-sammanhanget/
  går det att lösa?

  • Boel Stier okt 19, 2022

   Hej Micke, tack för att du gjorde oss uppmärksam på att avsnittet inte gick att höra på hemsidan! Nu har vi löst det. 🙂