Fortfarande år 2020 tar kvinnorna störst ansvar för familjelivet. Och den där berömda balansen i livet verkar få – om någon – ha hittat.
Livspusslet borde få bestå av fina bitar som ska pusslas ihop till något som håller. Men så verkar det inte vara, framförallt inte för kvinnor.
Rapporten She Report har tagits fram av Aller Media för att besvara frågan hur Sveriges kvinnor har det 2020. Hur mår de, hur ser de på framgång, karriär och balansen i livet? Rapporten bygger på intervjuer med 1000 svenska kvinnor och visar flera intressanta saker.
Äldre mår bättre än unga
Äldre kvinnor har ett högre välmående och känner att de kan påverka sin situation mer än unga. De unga vill kunna identifiera sig med sina jobb, har högre krav på värderingar – och riskerar att bränna ut sig. Rapporten visar också att man i och med pandemin oroar sig mer för sin egen och familjens hälsa än i normala fall och att kvinnor oroar sig i högre utsträckning än männen.Resultaten i rapporten stämmer väl överens med arbetsmiljöforskningen. Att känna autonomi och ha frihet under ansvar buffrar för hälsa.
Det tredje skiftet
Att jobba och att sedan komma hem till familjebestyr som känns viktiga och meningsfulla är en sak. Men för många kvinnor innebär hemkommandet också ett tredje jobbskift: att ta det emotionella, praktiska och sociala huvudansvaret för familjelivet. Att hålla koll på kalas, presenter, aktiviteter, klädinköp och släktåtaganden är en uppgift som framför allt ligger hos kvinnorna. I rapporten är det tydligt att kvinnor i större utsträckning än männen tar ansvar för det mesta som gäller familjevardagen.Så vem bör ta ansvar för en förändring? Båda behöver berätta hur de upplever det och hur de har det. Det bästa är att inleda en dialog och berätta om något känns orättvist. Och släpp inte kontrollen om ekonomin – där är det vår starka rekommendation att vem som än betalar räkningarna behöver båda ha insyn och kontroll.
Alla kan påverka normer
Och hur påverkar vi de normer om perfektion och prestation som orsakar ohälsa? Visst kan vi ändra policys och riktlinjer men den största möjligheten vi har till påverkan är genom att ge akt på vad vi säger till varandra, vad vi uppmuntrar och uppmärksammar.Balansen i livet
Har du skapat en bild av vad som är balans mellan arbete och privatliv för dig? Hur hanterar du det faktum att att-göra-listorna är så mycket lättare att skriva än att hinna bocka av? Så kommer det nämligen alltid att vara. Att få den insikten är det första steget och därefter behöver vi göra de konkreta prioriteringarna.Skapa utrymme för inflytande
Saknar du inflytande över saker och ting i ditt liv? Börja med att diskutera med dig själv och sedan med någon som du kan tala fritt och förtroligt med. Var har du inflytande och kan skapa kontroll? Hur tar du makten? Makt är sällan något man bara får utan något man behöver arbeta för.”Det är mycket nu”
Om det är för mycket på jobbet, hur gör man då? Att prata med chefen kan vara svårt ibland men det är bara individen själv som kan flagga för om det är för mycket att göra och om situationen inte håller. Att föra det på tal är att visa omtanke för hela gruppen.Tid att tänka
Försök att ge dig själv tid för regelbunden reflektion: Vad är viktigt för dig? Lägger du tid på det? Det är lätt att skippa sömn, motion och vänner i akuta skeden när det känns som att allt annat är bråttom. Men det är där vi behöver stanna upp och hämta kraft i våra värderingar för att göra de val som faktiskt bär oss framåt.Samtidigt får inte hälsan bli ytterligare ett krav, då har något gått snett. För att kunna känna sig positiv är det en förutsättning att man inte känner sig jagad av ett tåg hela tiden. Kanske är det i det gyllene mellanläget som perfektionen finns. Hur som helst kan du vara säker på att du inte är ensam med dina känslor och tankar om det här med balans i vardagen.
Från vår samarbetspartner Motivation.se rekommenderar vi den här veckan en artikel av Anneli Goodman som föreläser om mental ergonomi. Hon menar att det är lika bra att slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Här hittar du artikeln om att hitta balans i obalansen.