Våga det du vill – Mod, sårbarhet och att hantera motgångar

Att våga göra det vi innerst inne vill kräver något av oss – mod. Mod att misslyckas, mod att vara sårbara och mod att resa oss igen. Men vad innebär mod i praktiken? Hur tränar vi oss på det, och varför är det så svårt? Det här är frågor vi diskuterar med Loa Lava Brynjolfsdotter, föreläsare, författare och expert på modigt ledarskap.

”Jag tränar mig själv hela tiden i att vara modig och våga. En av de saker som jag tycker är jobbiga och obekväma är att be om hjälp.”
Loa, understryker att mod ser olika ut för olika människor. Att be om hjälp kan kännas enkelt för vissa, men vara en stor utmaning för andra. Loa förklarar att det som ofta ligger bakom vår rädsla för att be om hjälp är rädslan för avvisning.

”Det jag är rädd för är att jag får ett nej. Att jag avvisas på något vis. Och det skulle ju kännas lite som ett misslyckande.”
Men hon påpekar också vikten av att träna på att hantera dessa känslor, att normalisera dem. För ju oftare vi vågar, desto lättare blir det.


Mod och bekvämlighet – går de att kombinera?

En av de mest intressanta diskussionerna rör Brené Browns citat:
”Du kan ha mod och du kan vara bekväm, men du kan inte ha båda samtidigt.”

Loa, som har utbildats av Brené Brown och håller hennes ledarskapsprogram Dare to Lead i Sverige, förklarar att citatet ofta skapar förvirring.
”Det handlar inte om att vi alltid ska vara obekväma, utan om att modiga handlingar i sig aldrig är bekväma i stunden. Det kommer alltid att finnas en viss risk och en ovisshet.”

Däremot kan vi göra det lättare att vara modiga genom att skapa rätt förutsättningar runt oss – i team, organisationer och relationer.
”Om vi jobbar i ett team där det finns psykologisk trygghet, där vi vet att vi inte kommer att straffas för misstag, då blir det lättare att ta de modiga stegen.”


Misslyckande, motgångar och skam – vad är skillnaden?

Misslyckanden, motgångar och skam är begrepp som ofta används synonymt, men Loa klargör skillnaderna:
🔹 Misstag = Ett objektivt fel där det finns en manual för rätt och fel. Inom säkerhetskritiska branscher är det viktigt att rapportera misstag.
🔹 Motgångar = Något som sker utanför vår kontroll, exempelvis en pandemi eller en tågförsening.
🔹 Misslyckanden = En subjektiv upplevelse, kopplad till våra egna eller andras förväntningar.

Men vad är det vi egentligen är rädda för när vi undviker att misslyckas? Loa menar att det ofta handlar om skam:

”När vi har rädslan att misslyckas är det egentligen inte själva misslyckandet vi räds, utan skammen. Vi vill inte uppleva skam. Det är en fruktansvärd känsla och den tystar oss.”

Det här är en av de stora utmaningarna i arbetslivet. I organisationer där misslyckanden ses som skamfyllda undviker människor att ta risker, och innovation och lärande hämmas.

”Vi går miste om så mycket lärande, trygghet och innovationskraft när människor är rädda för att misslyckas.”


Att träna upp mod – fyra avgörande förmågor

Loa poängterar att mod inte är en medfödd egenskap – det är en förmåga vi kan träna på. I ledarskapsprogrammet Dare to Lead arbetar hon med fyra nyckelförmågor som bygger modigt ledarskap:

1️⃣ Våga kliva in i sårbarheten – Mod kräver att vi accepterar en viss grad av ovisshet och känslomässig exponering.
2️⃣ Vara grundade i våra värderingar – När vi agerar i linje med våra värderingar blir det lättare att stå fast vid våra beslut.
3️⃣ Bygga förtroende och tillit – Både gentemot oss själva och andra. Tillit är grunden för trygga team och organisationer.
4️⃣ Resa sig efter motgångar och misslyckanden – Vi kommer att falla, men det viktiga är att vi vet hur vi reser oss igen.

”Ju oftare vi är modiga, desto oftare faller vi. Och att veta att vi klarar även det, att vi kan resa oss igen, är avgörande.”


Sårbarhet – en superkraft, inte en svaghet

Ett av de mest kraftfulla segmenten i samtalet handlar om sårbarhet. Loa berättar att hon växte upp på Island, där det saknades ett eget ord för sårbarhet – det var synonymt med svaghet.

”När jag fick höra att mod och sårbarhet hänger ihop blev jag nästan chockad. Jag hade lärt mig att sårbarhet är detsamma som svaghet. Men forskning visar att det är tvärtom – det är vår superstyrka.”

Sårbarhet är en förutsättning för tillit och starka relationer. För ledare kan det handla om att våga säga ”jag vet inte” eller ”jag behöver hjälp”. För att normalisera mod och sårbarhet i organisationer krävs att ledare går före och visar vägen.

”Om vi inte pratar om misslyckanden och sårbarhet, då lär vi oss heller aldrig.”


Avslutande reflektion – Våga vara sann mot dig själv

Mot slutet av samtalet lyfter Loa det kanske mest avgörande insikten:
”Det jag ser i alla organisationer jag jobbar med är att människor kämpar för att vara sanna mot sig själva. Att våga vara den man är, att stå upp för det man tror på – det är kanske det modigaste vi kan göra.”

Och det gäller både i arbetslivet och privatlivet. Att våga ställa obekväma frågor, utmana normer, eller helt enkelt bara vara sig själv kräver mod – men det är också nyckeln till en djupare mening och hållbar utveckling.

Så, vad vill du våga? Och vad kan du göra redan idag för att ta ett litet steg mot det?


📖 Vill du fördjupa dig mer i ämnet? Läs Loa Lava Brynjolfsdotters bok om modigt ledarskap och hur vi kan bygga upp vår förmåga att våga