I miljöer som styrs av rädsla för att göra fel är det svårt att må bra. Kreativitet, skapande och fria tankeströmmar behövs för hälsan – och för lönsamheten.

Ta en titt på ett dagis. Där flödar kreativiteten. Men vad händer sen? På många arbetsplatser finns det inget utrymme för kreativitet och skapande, säger Erik Hemmingsson, högskolelektor i idrottsvetenskap med inriktning folkhälsa på GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm. Han menar att det beror på en bestraffande kultur där vi bara ser till logiska och analytiska värden. Men det behöver vi komma bort ifrån, både i skolan och på arbetsplatsen.

Det hänger på ledarskapet
För att människor ska blomma ut, våga vara personliga och kunna tänka kreativt, krävs en tillåtande attityd där man får vädra idéer och åsikter, och där det är naturligt att prova saker och ibland misslyckas. Chefer och ledare sätter tonen genom att visa att de är mänskliga och inte bara prestationsmaskiner.

Visst kan det verka läskigt, för någonstans är har ju ändå de flesta organisationer mätbara verksamhets- och prestationsmål. Där man kanske har en förväntan om vad som ska göras och hur. Det kanske kan låta som att man släpper kontrollen om man ska ägna tid till lekfullhet helt plötsligt, kommer det ta oss mot målet?

Ja, menar Erik. Och kopplar åter till dagis där man ju faktiskt får städa upp efter den kreativa fasen. Allt har sin plats, både kreativt skapande och struktur.

Kreativitet skapar mod och vice versa
Ledarskapet är viktigt för att det ger förutsättningarna men lika viktigt är att vi som individer inser vårt ansvar i att skapa förutsättningar för vår kreativitet. Det handlar om att våga lita på sin inre röst och att hitta mod att förändra det vi kan runt omkring oss.

Välkomna att lyssna på ett lite friare och mer lekfullt samtal än vanligt!

Det här avsnittet producerades i samarbete med Twitch Health som hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser. Vi pratar också om en annan podd där Erik deltagit, här hittar du den.

4 comments on “Avsnitt 23: Var tog lekfullheten vägen?

  1. Fantastiskt kul att ni tar upp ett så viktigt ämne som kreativitetens sinande tillvaro på arbetsplatsen. Erik ”fastnar” lite på frågan kring hur man skapar mer kreativitet på en arbetsplats. Egentligen har han redan svarat på frågan. Ser vi på människan som det biologiska djur vi faktiskt är så ser vi mycket riktigt att det är från leken som kreativiteten frodas. Vi lär oss även att jaga på ett lekfullt och kreativt sätt. Längre fram i livet blev jagandet en viktig del i att tillföra gruppen. Det bidrog till gruppens överlevnad och en lyckad jägare fick högre status och ett mäktigt dopaminpåslag (Känna oss nöjdhormon). Längre fram i vår utveckling blev jakten mer utstuderad och resultatorienterad och senare även belagt med bedömning och exkludering. Den som inte lyckades jaga åkte ner i ”ranking”. Det bidrog till en naturlig rädsla för att inte tillföra. Vi började mäta och jämföra. Vi kom att bli kontrollfreak som skapade snäva metoder i vilka vi försöker leva våra liv så gott det går. Det får oss att må dåligt. Idag är vi OK om vi är tillräckligt o-sjuka för att gå till jobbet. Vad vi har underskattat och glömt bort för att det inte är konkret, mätbart och direkt resultatgivande är l e k.
    O-leken kryper ner i åldrarna. Idag lär vi ”metoden” till 4-5 åringar för att de ska passa in i förväntningar på en människa i vår del av världen. Jag delar helt Eriks uppfattning att leken kan kopplas till kreativitet och det som inte nämns, nämligen lust. Tittar man på vad människan har haft lust att göra genom 100 000-tals år så ser man små rörelser som ibland kompletterades med kraftfulla insatser under kort tid, som vid jakt och lek. Alltså har vi aldrig förr belastat oss på det sätt som traditionell träning bedrivs idag. Idag har träning för många blivit en ursäkt för att leva ett dåligt liv. För var vi alltid nyfikna och vi utmanande oss efter våra individuella förutsättningar för att vi hade lust att söka oss framåt. Nu har vi en samhällssituation där jaktens instinkter har muterat oss till vilsna varelser. Vi är ängsliga, vi fräser, snäser och exkluderar. I miljöer som styrs av muterad jakt tillför vi hellre lite än fel, livrädda för att bli uteslutna. Alltså är kreativitet inte ett alternativ. Här är Erik mycket riktigt inne på miljön och ledarskapet. Ska vi återskapa lust och kreativitet måste vi på ett fysiskt plan komma tillbaka till en mer tillåtande och samtidigt utmanande & lekfull miljö i våra arbetslandskap. Stå och sitt bord är ett svindyrt skämt för en fungerande kropp. Borden har endast bidragit till att göda ergonomiföretag och att allt fler får svårt att stå och sitta på ett aktivt sätt. Ser vi bakåt på vår utveckling är det självklart att vi framöver ska ha lekfulla arbetsplatser fullt av små roliga utmaningar. Inga manualer, inga metoder, alla tillåts själva utforska hur man kan göra med redskapen. På det mentala och teoretiska planet måste vi tillåta en impulsbaserad prestation så gott det går. Man kan inte kräva ”jobba 08:00-17:00” och förvänta sig att alla passar in. Det finns inte ett levande däggdjur på jorden som klarar det på ett naturligt sätt, inte ens människan.

    Så det svaret på denna så komplicerade fråga är helt enkelt- lek.
    Så låt oss gemensamt slå ett slag för lustifierade arbetsmiljöer.
    Jose Nunez. Grundare av Moveoo- jose@moveoo.se

    • Boel Stier feb 28, 2017

      Hej Jose, tack för att du tagit dig tid och lyssna och för din genomtänkta kommentar! Vi drömmer också om ett kontor där vi kan leka. Eller bara hitta hörn där man kan ligga ner en stund, sitta på huk och fundera eller stretcha lite. Så att det inte blir så krångligt eller märkvärdigt. Frågan är hur det ska gå till? Som Erik nämner i programmet finns det en och annan reklambyrå med lekfulla ytor där man kanske kan spela pingis eller leka med en skateboard lite försiktigt. Men trots allt är det merparten bord och stolar som gäller. Frågan är hur man kan skapa rörelsefrämjande kontor på ett mer standardiserat sätt, så att andra kan ta efter?

  2. Richard.Dehnisch maj 7, 2017

    Bra, moget, utvecklande.
    Var hittar jag länken ni pratade om mot slutet? Det tidigare programmet om fettma där Erik var med…

    • Boel Stier maj 7, 2017

      Tack Richard, vad kul att du uppskattade avsnittet! Här är länken, jag lägger in den i texten här ovan också. Tack för att du påpekade det. /Boel
      //tyngre.se/podcasts/tyngre-traeningssnack/tyngre-traeningssnack-oevervikt-skatt-paa-laesk-och-hur-miljoen-paaverkar-dina-val/