Vi firar avsnitt 200 – hurra!  – med att bjuda på våra 10 bästa tips från 5 års poddande.

Den här är en lista på sånt som hjälper oss och många andra att både kunna prestera bra och må bra. Precis vad vår podd handlar om med andra ord!

Den bygger på insikter vi samlat på oss från alla lärorika samtal med kloka gäster, från böcker och artiklar vi läst men också från att ha levt och jobbat i ett par decennier.

Vi inbillar oss inte att vare sig vi eller någon annan kan ha perfekt kontroll på allt det här hela tiden. Tvärtom! Men om vi strävar i rätt riktning och gör vad vi kan för att skapa goda vanor så gynnar det både arbetslivet och det övriga livet. Håll till godo.

  1.  Ta i det som viskar så skriker det inte sen. Det är lättare att hantera det som skaver med en kollega eller en arbetsbelastning som är för hög när det fortfarande är ett litet problem. Hur ser du till att lyssna och agera på det som viskar?
  2. Svara aldrig i affekt och vänta med dina svar. i Det mesta vi ska respondera på blir bättre om vi tänker ett varv till och – eller – om vi försätter oss i ett annat tillstånd än det som omedelbart uppstår. Det kan gälla såväl att svara på mail som att ge ett förslag på något.
  3. Acceptera att du alltid måste prioritera. Alltid. För det som är viktigast för oss kommer sällan som en fråga på vare sig mail, sms eller via en kalenderinbjudan. Det är inte svårt att vara upptagen men att ägna tid och energi åt det som är viktigt och rätt för just dig kräver planering och eftertanke. Ett sätt är att regelbundet prioritera på lång, medel och kort sikt. Vad är viktigast för dig nästa halvår, vecka och dag?
  4.  Frågan “varför” är omtänksam och viktig. Inför något du själv planerar att göra och inför något någon annan ber dig att göra är frågan ”varför” avgörande. Svaret hjälper dig att vara förberedd och att prioritera in eller bort det beroende på hur det överensstämmer med vad som är viktigt för dig.
  5. Underskatta inte en fika. Det är ofta i mellanrummen livet sker. Att ta sig tid för det som brukar kallas ”kallprat” kan vara det som bygger en god relation och det ger dig utrymme att kunna prata om och hantera sånt som är viktigt. De informella samtalen är en bärande byggsten i goda samarbeten.
  6.  Var obekväm i stunden – bli bekväm på lång sikt. Det gäller så många områden, både privat och på jobbet. Som världen ser ut kan det kännas som att vi dras mot osunda beteenden och vi behöver aktivt bromsa dem. Det kan handla om att säga emot i ett möte. Att se till att fokusera på en lite jobbig arbetsuppgift istället för att läsa mailen. Att få ut sig själv på en promenad trots att soffan känns mer lockande. Kort sagt det som i stunden tar emot men som får oss att prestera och må bra på lång sikt. Dessutom – det som tar emot i stunden kommer att vara mindre motigt längre fram om vi bygger en vana av det.
  7. Välj vad du lägger tid på och vad som ska “automatiseras” Både vår tid och vår hjärnkapacitet är begränsad. Därför tjänar vi mycket på att skapa rutiner kring sånt som ska ske regelbundet så att det inte tar upp vår tankekraft. Det kan vara rutiner kring kläder, lunchvanor och pauser till exempel. Vad skulle du vilja hände lite mer automatiskt?
  8. Skapa rutiner för rörelse och motion. Gärna utomhus en stund på förmiddagen – och en gång till mitt på dan.
  9. Kom ur offerkoftan i tid. När det känns som att “oj vad mycket det är att göra – men det är bara jag som kan fixa jobbet” det är då du ska be om hjälp eller be om tidsfrist. Eller bara vädra med någon. Att vara ensam med för mycket att göra är i längden det sämsta möjliga för alla på jobbet. Inte bara dig själv.
  10. Skapa utrymme för konstruktiv reflektion. Det är när vi tänker efter vi blir klokare och kan se till att det vi planerar framåt är rätt för oss. Skapa en frågebank till dig själv med sånt som du skulle vilja ha svar på. Om du vill kan du ta de här tio punkterna att reflektera kring. Planera in ostörd tid för att fundera på de svaren. Det hjälper dig se var du är, hur du kom dit, vad du gjort och vad som känns viktigt att göra framåt. Regelbunden personlig och ostörd reflektion är Ann-Sofies viktigaste tips för hållbar hälsa och prestation.

Vår samarbetspartner Motivation.se, Sveriges ledarskapssajt, har förstås många artiklar om ledarskap. Idag vill vi tipsa om en som handlar om hur du lyckas med kommunikationen som digital ledare. Många chefer brottas med just kommunikationen i det nya landskapet där allt fler jobbar på olika platser och bara ses digitalt. Trevlig läsning önskar vi och tack till alla våra lyssnar för att ni har hängt med under de här 200 avsnitten. Vi ser fram emot många fler!

2 comments on “200: 10 tips för ett bättre (arbets)liv

  1. Ingela sep 2, 2021

    Hej! Tusen tack för ett bra avsnitt. Har precis upptäckt er podd och ser fram emot att lyssna mig igenom avsnitten. Tyckte att ni i denna podd nämnde att det ni hade lagt upp en lista med reflektionsfrågor, men hittar ingen sådan. Kanske missuppfattade jag eller finns den att hitta?
    Hälsar
    Ingela

    • Boel Stier sep 5, 2021

      Hej Ingela, vad kul att du har hittat vår podd och att du gillar den. 🙂 Med ”listan” menar vi den punktlista som du hittar här i det skrivna inlägget, alltså våra tio tips. De nio första punkterna passar bra att reflektera kring tycker vi.