Cecilia Lindén från GoClimateNeutral ger tips om hur företag kan minska sitt klimatavtryck. Det är enklare än du tror!

Vi är många som känner frustration över klimatförändringarna men få av oss ställer om våra liv helt. Det gjorde däremot Cecilia Lindén. Hon är civilekonom men kände i sina tidigare arbetsroller en frustration över att inte göra nog för klimatet.

Startade en digital tjänst
Tillsammans med sin sambo startade Cecilia GoClimateNeutral, en organisation som idag består av åtta personer. De började med en digital tjänst för att hjälpa individer att klimatkompensera för sin livsstil. Numera jobbar de även mot tjänsteföretag, där GoClimateNeutral kommer in med ett nytt synsätt och en automatiserad digital lösning för dem.

De jobbar 100% transparent i allt de gör och vill framför allt sprida kunskapen vidare om vad och hur man kan göra för att minska sitt klimatavtryck.

Beräkna ditt företags klimatavtryck
Det finns standarder för hur man räknar på klimatavtryck och GoClimateNeutral har en egen kalkylator man kan använda som ett enkelt första steg. De gör också mer detaljerade studier av företags klimatavtryck.

Börja klimatkompensera
Ett sätt att börja göra något är att klimatkompensera för sina anställda med en summa per anställd. Man kan också välja ett specifikt område och jobba för att minska det avtryck företaget gör inom till exempel resor uppvärmning, resor eller mat.

GoClimateNeutral investerar pengar från sina kunder i olika klimatförbättrande åtgärder. De fokuserar främst på omställningen till förnybar energi. I Sverige är vi relativt bra på just förnybar energi och därför gör investeringarna just nu mest nytta i olika projekt utomlands. Cecilia beskriver att de förhåller sig till en standard som kallas The Gold Standard som ställer höga krav på investeringarna så att de till exempel inte drabbar lokalbefolkningen negativt.

Hållbarhet – en ledningsfråga
För att klimatarbetet ska fungera över tid behöver hållbarhetsfrågan vara i fokus på ledningsnivå och inte något man lägger undan när något annat brinner.

I sin egen verksamhet har grundarna av GoClimateNeutral infört sex timmars arbetsdag och full frihet för alla att jobba hemifrån som man vill. Förutom att de minskade pendlingsresorna är en klimatinsats i sig bidrar det här till en bättre arbetsmiljö. Och när medarbetare mår bra och får ägna sig åt meningsfulla saker på fritiden är det bra för alla, säger Cecilia.

Det här kan alla göra
Annat företag kan göra är att belöna goda val. Cecilia nämner att det finns företag som ger extra semesterdagar för den som bokar en resa med tåg istället för flyg. Här är ytterligare några exempel från konsultföretaget Netlight som är kund till GoClimateNeutral:

  • Veggie first – vegetarisk mat är normen på konferenser och event.
  • Fix first – att i första hand laga elektronik eller köpa begagnat innan man köper in nytt.
  • Train first – ta tåget i första hand när det är dags att resa.

Fler konkreta tips

Breakits Impact Challenge – här kan företag både utbilda och utmana sig för att bli mer hållbara.

The 1,5 degree playbook – ger konkreta tips som hjälper företag att minska sitt klimatavtryck.

Vår samarbetspartner Motivation.se – Sveriges ledarskapssajt tipsar om en artikel av Anna Ryott om varför hållbarhet och lönsamhet går hand i hand och hur man kan koppla sin verksamhet till FNs globala mål.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *