I vårt avsnitt nummer 300 – hurra! – väljer vi varsitt favoritämne från snart 8 år som podd.

Vår podd handlar om hälsa på jobbet, bortom tajts och morötter som vi brukar säga. Hur vi lyckas få organisationen, samarbetetet och ledarskapet att funka så att alla kan både må bra och prestera.

Inför vårt avsnitt 300 gav vi varandra uppgiften att välja ett enda favoritämne ur poddhistoriken. Ett ämne som förhoppningsvis också kunde sammanfatta en hel del av det man behöver, för att få just hälsa på jobbet.

Fokus – något vi behöver mer än någonsin

Fokus blev Boels val av ämne. I en stundtals splittrad värld, där många av oss saknar naturliga gränser för arbetets början och slut, och där mycket pockar på vår uppmärksamhet, behöver vi fokus mer än någonsin.

Fokus behövs både för att jag som individid ska kunna koncentrera mig på vad jag ska göra varje dag, och för vi tillsammans ska få syn på helheten vi bidrar till på jobbet.

Vad är vi här för att göra? Vad ska det bidra till? Och vad gör vi då inte?

Att kunna besvara de frågorna hjälper var och en att prioritera i sin arbetsdag. Det hjälper också organisationen att enas. Som en bonus blir det också lättare att särskilja sig från konkurrenter och andra på marknaden.

Håll händerna på ratten

Man kan behöva ändra sitt fokus då och då eftersom världen är föränderlig. Men man kan inte ändra hela tiden. Det går inte att ha ett flytande fokus. Istället behöver vi (bildligt talat) hålla händerna på ratten och följa vägen.

Ett verktyg som gör fokuset tydligt är att prata om det, ofta. Testa beskrivningen av ert fokus i samtal, uttala det högt och fråga vad kollegorna tycker: är det tydligt nog? Går det att tolka på flera sätt?

Fokus kräver visst mod, särskilt i en tid som belönar trendkänslighet. Vi tipsar om filosofen Svend Brinkmann som pratar om värdet av att stå fast vid principer över tid och att våga säga nej till förändring för förändringens skull.

Favoritavsnitt om fokus

Här är några av våra favoritavsnitt om just fokus:

6: Så vill hjärnan jobba

91: Är det tid eller plats som avgör när du jobbar?

133: Bättre struktur i tillvaron

27: Tydligt varför ger bättre resultat

”Vänta lite nu!”

Vi har alltid sökt det som är viktigt både för verksamheten och medarbetaren. Annies val av ämne är förmågan att säga ”Vänta lite nu!” för att:

  • Prioritera rätt väg framåt
  • Hantera komplexitet och få in fler perspektiv
  • Motverka osunda kulturer som destruktivt ledarskap och mobbning
  • Hålla i längden istället för att köra över oss själva och vår hälsa

Det behövs strukturer som gör att det finns tillfällen att säga: ”vänta lite nu”. Det krävs också en kultur där det är okej och till och med uppmuntrat att göra det. Vi måste också ha ORKEN. Har vi suttit i tio teamsmöten en och samma dag kanske vi inte har kraften att stanna upp och tänka efter.

Vikten av eftertanke

Det är bättre att springa lite långsammare åt rätt håll än att springa fel i fel riktning. Bygg in tid och förutsättningar för eftertanke i organisationen.

För att vi ska få tillfällen för eftertanke behöver det också finnas en vilja att engagera sig i verksamheten. Och det i sin tur kräver att det finns ett tydligt fokus.

Vi kan förstås inte bara fastna i att ”vänta lite” hela tiden. Men finns det ett meningsfullt fokus så hjälper det oss att rikta vår kraft och våra insatser rätt.

Favoritavsnitt om eftertanke

Här är två favoritavsnitt om varför vi behöver säga ”vänta lite nu” då och då:

266: Destruktivt ledarskap, värre än en galen chef?

289: Vänd komplexiteten till en styrka

Vi tackar er lyssnare för de här 300 avsnitten. Tack för att ni finns därute och för att ni hör av er med hejarop och idéer. Fortsätt med det!