Som många andra chefer kände sig Acumos vd Mikael Törnberg först vilsen när de nya arbetsmiljölagarna kom för två år sen. Men det blev starten på förändringar som visade sig både hälsofrämjande och lönsamma. 

När Arbetsmiljöverkets föreskrift OSA 2015:4 trädde i kraft i mars 2016 undrade Mikael Törnberg först hur de skulle hitta tid till det här. Han tyckte att det verkade rätt jobbigt att jobba med medarbetarnas hälsa.

Efter ett seminarium där han fick kunskap om vad hans företag behövde göra ville han reda ut hur detta skulle gå till. Han hittade Hållbar Vardag som hjälpte honom med ett verktyg för att sätta igång arbetet på Acumo och företagets 10 medarbetare.

Ökad frisknärvaro och stärkt kultur
Efter två år har frisknärvaron ökat, kulturen har stärkts och det är lättare att föra samtal om hur man mår och har det på jobbet. Ganska direkt kunde medarbetarna på Acumo ringa in både sina friskfaktorer, där engagemanget var en tydlig styrka, och riskfaktorer, där den fysiska arbetsmiljön stack ut. Beslut fattades omedelbart om förändringar som fungerade ljuddämpande och avskärmande.

Kampen för att få ihop livet
Anna Ahrenfelt är vd och grundare till företaget Hållbar Vardag som hon startade utifrån det behov hon själv upplevde men också såg hos så många andra – att få ihop livet! Anna beskriver den psykiska ohälsan som ett samhällsproblem där Hållbar Vardag riktar in sig på att stötta både arbetsplatsen och individen som privatperson.

Lätt att komma igång med konkreta verktyg
De har skapat enkla och konkreta verktyg som passar alla branscher och sammanhang. Anna menar att det är viktigt att organisationen själv äger och driver processen, kanske med stöd men själva i förarsätet. Hållbar Vardag har ett kostnadsfritt frukostseminarium för dig som befinner dig i Stockholm 22 mars. Här kan du läsa mer.

Mikaels medskick till andra företag är att inställningen gör mycket. Ger man det här arbetet tid och kraft så är det en långsiktigt lönsam investering!

Vår samarbetspartner Skandia vill gärna hylla alla tillväxtskapande företag och är därför huvudpartner till Di Gasell. Under året arrangeras flera gasell-evenemang runt om i landet och under våren kan vi genom Skandia erbjuda några biljetter till dig som är intresserad. Evenemangen äger rum i Malmö 26 april, Göteborg 16 maj och Stockholm 29 maj. Det är först till kvarn som gäller för att få vara med på intressanta händelserika kvällar där du möter kända entreprenörer som berättar om hur de blev några av Sveriges främsta tillväxtföretag. Mer information om talare och program hittar du på ”di.se/gasell”
Är du intresserad? Skriv till ”event@skandia.se” och ange ”biljetter till Di Gasell” och vilken ort du är intresserad av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *