Vad händer om man tar bort friskvårdsbidraget och vad kan man göra istället? Niclas Giertz, HR-chef på digitala byrån Creuna, berättar.
När friskvårdsbidraget inte visade sig ge tillräckligt värdefulla resultat för medarbetarna på Creuna bestämde sig HR-chefen Niclas Giertz helt enkelt för att ta bort det. Och istället satsa på annat.
Digital screening och eget gym
Till att börja med skaffade företaget ett digitalt verktyg i form av en hälsoscreening som både mäter fysiska värden som sömn, stress och aktivitet men som också fångar upp sociala och organisatoriska faktorer (helt enligt Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter).
Till skillnad från friskvårdsbidraget, som ofta bara används av de som redan är mest fysiskt aktiva, kunde man här ringa in varje individs unika hälsobehov och stötta med insatser. Samtidigt fick företaget en översikt över hela bolagets hälsa.Undersökningarna visade att den fysiska aktiviteten var låg och då fick medarbetarna själva rösta fram aktiviteter för att öka den. Lösningen blev ett gym och en motionsyta i källaren på kontoret i Stockholm med erbjudanden av varierande träningsformer som personalen valt själva. I de här aktiviteterna deltar runt hälften av alla anställda.
Men mycket av hälsoarbetet på Creuna handlar om annat än fysisk aktivitet, som ledarskap och värderingar. Niclas betonar att mäter man något måste man vara redo att ta hand om de resultat man får fram. Man måste ha hela kedjan på plats.
Våga prova!
Niclas tycker att fler borde prova att tänka i nya banor kring friskvård istället för att bara trava på i gamla spår. Blir det inte bra kan man alltid ändra sig!