Det var krisläge på Karolinska Huddinge. 35 sjuksköterskor saknades på akuten och fler ville säga upp sig. Då gick ledningen med på att testa kortare arbetstid. Vårdenhetschef Caroline Kevin berättar.

Att arbeta på en akutmottagning är hektiskt och intensivt. Det förstår alla. Med skenande uppsägningar och personal som inte fick tillräckligt med återhämtning förstod Caroline och hennes kollegor att något måste göras. Men vad?

Resultat på en månad
Med sjukhusledningens stöd landade man i en pilotsatsning med valbar arbetstidsförkortning på veckobasis. För att få kostnadseffektivitet krävdes att de som valde kortare arbetstid gick med på att arbeta varannan helg. Satsningen fick effekt redan innan den påbörjades: Uppsägningarna upphörde och efter en månad saknades bara sju sjuksköterskor.

Piloten pågick till september i år men fick förlängt till april 2017. Resultatet inom det område som var det mest kritiska har varit positiva. Vakanserna har minskat men är inte helt lösta. Övertiden har minskat, men är inte helt eliminerad.

Caroline säger att hon vill fortsätta längre så att arbetstidsförkortningen får verka när verksamheten är helt fullbemannad. Hon berättar också att andra sjukhus och avdelningar inte varit odelat positiva till satsningen. Man är rädd att personal ska lämna andra avdelningar och sjukhus utan arbetstidsförkortning men det menar Caroline inte skett.

Börja med att fråga medarbetarna
Carolines tips till andra verksamheter som vill testa detta är att involvera medarbetarna och utgå från de förutsättningar den unika verksamheten har. Arbetstidsförkortning kan genomföras på flera olika sätt, man behöver hitta sitt sätt att arbeta med frågan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *