Semestern hägrar – men hur får vi till den i det gränslösa arbetslivet? Ann-Sofie och Boel delar tankar och tips för att få en bra ledighet.

Vi reflekterar över att det kan vara svårt att faktiskt känna sig ledig, men är lite trendigt att säga att man är och har varit det. Så hur kan man göra för att gå på semester, på riktigt?

Tydliga förväntningar

Vi behöver förtydliga förväntningar runt tillgänglighet, kanske till och med i ett dokument. När får man kontakta en kollega? Hur? Vilka ärenden är akuta? Vad gäller hos oss? Viktiga saker att ha på plats.

Avfokusera och få högre insikter

Om man har svårt att koppla bort jobbet kan man hämta stöd från hjärnforskningen. När vi låter hjärnan vila aktiveras istället det så kallade Default Mode Network eller på svenska standardnätverket. Och när vi kanske skulle kunna tro att hjärnan inte gör något alls så händer i själva verket en massa. Den aktiverar gamla minnen och rör sig fram och tillbaka mellan dåtid, nutid och framtid, och kopplar ihop olika idéer. Det gynnar kreativitet och hjälper oss att nå högre insikter. Läs mer här.

Det är alltså viktigt att se till att vara ledig av flera skäl. Här kommer några sammanfattande tips:

Inför semestern

  • Red ut förväntningar inför dig själv och med kollegor.
  • Trappa ner gradvis så gott det går. Blockera kalendern de sista dagarna för att hinna med.
  • Sätt regler för när du får koppla upp dig.

Under semestern

Vi delar tipset från polischefen Hanna Bjärgård som markerar till medarbetare att hon är ledig, inte tar med datorn men förstås är nåbar vid akuta ärenden.

Kommer jobbtankar – låt dem komma, skriv ner dem och släpp dem sedan.

Efter semestern

Försök börja mjukt – boka inte in för mycket de första dagarna.

God lyssning önskar Ann-Sofie och Boel!

Det här avsnittet producerades i samarbete med våra samarbetspartners:

Skandia som har lyckats halvera sjukskrivningarna bland kundföretag genom sina satsningar på hälsa. Så här i semestertider tipsar vi om deras vård-online-lösning som ger läkarhjälp under semestern var du än är. Läs mer här.

Twitch Health som vet hur man bedriver aktivt hälsoarbete som ger mätbara resultat. De har sammanställt några smarta tips för dig som är chef om hur du hjälper medarbetarna att koppla av på semestern.
Läs mer här.

2 comments on “Avsnitt 32: Så är du ledig på allvar