Rapport från en lyckad workshop

29 november, 2016

Vad händer när man tar fyra av våra kunniga och inspirerande poddgäster och samlar ett femtiotal engagerade deltagare under en förmiddag? Mycket!

Under våra två säsonger har vi intervjuat ett stort antal kunniga och inspirerande gäster. Till workshopen Hälsa som verktyg för lönsamhet på Allt för hälsan den 25 november hade vi bjudit in fyra av dem med olika erfarenheter från olika branscher men med samma stora engagemang för hälsa och framförallt ledarskap.

Josefin Green – verksamhetschef på en hemtjänstenhet i Halmstad som ökade hälsan med 300 % på ett år.

Johan Book – ledarskapskonsult och expert på att gå från strategi till handling.

Jon Persson – vd för it-företaget Cygni som flera år utnämnts till Sveriges och Europas bästa medelstora arbetsplats (baserat på medarbetarundersökningar).

Veronika Rörsgård – HR-chef och vice vd på Skanska som i år fick utmärkelse årets HR-chef på Chefgalan.

En stark panel helt enkelt!

Tanken bakom vår workshop var att i ett interaktivt forum låta deltagare ta del av deras kunskap och kunna arbeta med sina egna organisationers unika utmaningar. Efter ett trevligt frukostmingel samlades gästerna kring runda bord och panelen fick slita sig från engagerade samtal för att ta plats på scen.

Några slutsatser som vi tror gäller de flesta organisationer var:

  • Satsningar på hälsa kräver tid för mänskliga möten, samtal och återkoppling.
  • Strategiska förändringar kräver tålamod. Ofta tar det minst två år innan effekterna syns.
  • Hur människor har för vana att hälsa på varandra kan säga mer om hälsan i en organisation än om medarbetarna tränar regelbundet.
  • Man kan inte alltid bara peka på någon annan: cheferna, ledningsgruppen … det går ofta att hitta små men viktiga förändringar som går att genomföra direkt, för varje medarbetare.
  • En chef är sina medarbetares serviceenhet. En sak man alltid kan göra är att fråga medarbetarna: vad vill ni ha av mig?
  • Ibland är det bättre att pröva och sen göra om, än att inte göra något alls.
  • Vi måste våga ta de svåra samtalen och bryta tabun kring ämnen som psykisk ohälsa.

Frida Adamsson från Creative Coaches var med oss och illustrerade allt grafiskt i en värdefull mindmap att inspireras av.

Den 8e december släpper vi ett avsnitt med ljudupptagning från workshopen. Tills dess- håll tillgodo med några bilder tagna av Katarina Jansson och en kort film.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *