Uppmärksamhet och fokus – den nya hårdvalutan

25 februari, 2020

Hur ofta under en dag plingar det – eller blänker till – i din mobil så att du tappar ditt fokus?

I boken “Distraherad. Hjärnan, skärmen och krafterna bakom.” beskriver hjärnforskaren Sissela Nutley vår uppmärksamhet som en dörr in till hjärnan. Den går snabbt att öppna men vi kan inte hålla kvar information i hallen (arbetsminnet) längre än 20 sekunder.

Multitasking ger inte värde
Det är först när information kommer längre in, bortom hallen, som den kan omvandlas till ny kunskap. Multitaskar vi står uppmärksamhetens dörr och slår hela tiden utan att det ger oss långsiktigt värde.

Ann-Sofie Forsmark och jag skapade hashtaggen 100procenthär för att peppa oss själva och andra att ha möten i full närvaro, utan mobiler.

Relationer börjar med ögonkontakt
I Sissela Nutleys bok kan vi läsa att grunden till alla relationer börjar med ögonkontakt. Utan det inget förtroende och utan förtroende bygger vi varken starka affärsrelationer eller privata relationer.

Jag älskar verkligen den hjälp jag får av min dator och min mobil. Men vi behöver ta befälet över tekniken så att vi kan lägga vår hjärnkraft på det som är viktigt.

Jag har pushnotiser för tre olika tjänster. På möten sätter jag telefonen i flygplansläge. Hur gör du?

4 comments on “Uppmärksamhet och fokus – den nya hårdvalutan

  1. John Ahlmark feb 25, 2020

    Har sedan några år ett jobb där man jobbar litet grand som förr. Man har över huvud taget inte med sig sin mobiltelefon. Man kan inte jobba hemifrån; man varken kan eller behöver jobba när man inte är på jobbet.
    Det har förstås några nackdelar. Ingen som jobbar på dagis eller skola tycks ens överväga att vid behov ringa ett 08-nummer så det är alltid mina kollegers partners som får sådana samtal. Och liknande.
    Men i stort – efter att tidigare ha haft jobbmobil sedan 1991 är det fantastiskt bra slippa, både för jobbet och fritiden. Så prova gärna att stänga av!

    • Boel Stier feb 25, 2020

      Vad intressant att höra John! Jag tror att det stämmer som du säger, att vi borde våga stänga av mer och oftare än vi gör. Det är kanske jobbigt att behöva inse att vi inte är så efterfrågade varje sekund som vi kanske skulle önska. 😉

  2. Mical feb 25, 2020

    Jag har också valt att inte ha ljud på tfn när jag är på möte. Att få bättre kvalitetstids med kollegor under tiden jag sitter på möte.

    • Boel Stier feb 27, 2020

      Helt rätt Mical, tycker vi. Ju fler som gör samma sak desto mer medvetna blir vi!