I Sverige är arbetsmiljön högt prioriterad. Men när trivseln tar för stor plats på bekostnad av verksamhetsfokus har vi gått vilse, menar organisationskonsulten och doktorn i psykologi Ylva Elvin-Nowak.
Forskning visar att vi mår bra av att enas runt ett mål. Samtidigt är det viktigt att trivas på jobbet. Hur ska man balansera dessa två fokus?
Ylva Elvin-Nowak refererar i en debattartikel i SvD till den så kallade Sverigestudien som visar att kundfokus är lägre i Sverige än i många andra länder, medan däremot arbetsmiljön är jämförelsevis högt prioriterad. Men, invänder hon, det är inte vad vi tycker om varandra som ska styra på arbetsplatsen. Skräckbilden är när kompetenta chefer som leder kompetenta medarbetare fastnar i att reda ut frågor som inte har med jobbet att göra.
Vi är alltså för dåliga på att ställa oss frågan varför verksamheten finns till. Det är nämligen inte genom att ägna all tid åt relationer som vi mår bra på jobbet, menar Ylva Elvin-Nowak. Tvärtom, när verksamhetens mål och syfte får vara i fokus blir också arbetsmiljön som bäst.
Hon beskriver det som att många har fastnat i en relationssmet som kan vara svår att komma ur. Då är den bästa medicinen att jobba med verksamhetsmålen och inventera resurser och verktyg utifrån det. Det ”äter upp” många konflikter. Dels för att något gemensamt och viktigare hamnar i fokus. Men också för att var och en känner sig tilltalad som kompetent yrkesperson och lyfts i sin professionalitet.
Tydlighet är medicinen för allt, fortsätter Ylva Elvin-Nowak. Att fokusera på verksamheten ska inte vara förhandlingsbart. Idag är det dessutom viktigare än någonsin eftersom omvärlden och kraven på organisationer är i ständig förändring. Tydlighet alltså, kombinerad med en förmåga till flexibilitet hos både chefer och medarbetare.
Vi önskar god lyssning!
/Ann-Sofie och Boel
Det här avsnittet producerades i samarbete med Twitch Health som hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser. Twitch har sammanfattat vad som har visat sig stärka psykisk hälsa på arbetsplatser i fyra punkter: Rättvist och stödjande ledarskap, kontroll över arbetsuppgifterna, balans mellan arbetsinsats och belöning och tydliga mål. Läs mer om hur arbetsplatser kan stärka psykisk hälsa här.