Feedback, eller återkoppling på svenska, är något alla behöver. Men det kan vara både känsligt och obehagligt om det blir fel. Vi tar hjälp av Alva Appelgren som doktorerat på feedback.

Syftet med feedback är i grund och botten att ge beröm och eller uppmuntra till utveckling. Men för att få rätt effekt av den feedback man önskar ge behöver man tänka till både på när och hur man ger den.
Det berättar Alva Appelgren som har doktorerat i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet om just feedback.

Det går inte att fastställa exakt vad som är rätt i alla lägen eftersom det skiljer sig mycket mellan olika individer, organisationer och sammanhang. Men några grundtips som Alva förmedlar är:

 • Var konkret. Berätta vad det är som är bra eller som behöver utvecklas och varför. Istället för ”vad bra du var” eller ”det där gick ju inte så bra” kan du säga ”det var så bra när du förklarade detaljerna så att vi förstod” eller ”det hade varit roligt att få höra mer om detaljerna”.
 • Beröm och bedöm arbetsinsatsen (den kan individen själv påverka) och inte personliga egenskaper (det uppmuntrar inte till utveckling).
 • Ge helst feedback i nära anslutning till den insats det gäller.
 • Jobba gärna kontinuerligt över tid med feedback.
 • Det går inte att ge för mycket feedback, om den ges enligt punkterna här ovan. Bara om det går inflation i superlativ och om den inte känns genuin kan det vara värt att hålla igen. Annars tenderar vi snarare att ge för lite feedback till varandra.

Får vi ingen feedback, eller om den är allt för vag, leder det till osäkerhet. Och osäkerhet gynnar varken prestation eller hälsa. Feedbacka på, med andra ord!
/Ann-Sofie och Boel

Det här avsnittet producerades i samarbete med våra samarbetspartners:
Skandia som har lyckats halvera sjukskrivningarna bland kundföretag genom sina satsningar på hälsa. Läs mer om vårt nya samarbete som vi är väldigt glada och stolta över.
Twitch Health som hjälper företag att bygga hållbar hälsa med strategiska insatser. I avsnittet delar Twitch med sig av 3 smarta tips på hur man ger feedback kopplat till hälsosamma val:
1. Var specifik, berätta vad i personens beteende du åsyftar
2. Berätta varför du tycker det var bra
3. Berätta vilka konsekvenser personens val eller beteende får för personen själv, dig och övriga medarbetare.
Läs gärna mer från Twitch om hur du gör samtal motiverande.

2 comments on “Avsnitt 29: Feedback som får oss att växa

 1. Christina Johansson jun 11, 2017

  Hej
  Går det att få tag i Alva Appelgrens doktorsavhandling så jag kan läsa mer om feedback?
  Med vänlig hälsning, Christina J