Hållbar hälsa på jobbet

16 februari, 2016

Hälsa på jobbet ger arbetsglädje, välbefinnande och lönsamhet. Men hur gör man för att skapa en vinnande arbetsplats där hälsosatsningar är en del av verksamheten?

Det tänkte vi försöka ta reda på med podden Health for wealth. Vi startar sändningarna i början av mars 2016. I åtta avsnitt fram till sommaren ska vi ställa frågor och diskutera med intressanta personer. Experter, ledare och medarbetare. Forskare, tänkare, debattörer och de som faktiskt lyckats. Vi pratar högt och lågt från ekonomi till psykologi. Hållbar hälsa för hela människan.

Vi vill lyfta diskussionen om hälsa från att handla om hur människor väljer att äta eller träna, eller vilka trender som råder. Vi tycker att talet om en hälsotrend är missvisande. Det vi ser är istället en ganska osund prestationstrend som ibland gör våld på hälsobegreppet och skapar både förvirring och mycket onödig stress.

Fem vinnande faktorer

Eva Vingård som är professor emeritas i arbets- och miljömedicin på Uppsala universitet har listat fem faktorer som gör att medarbetare mår bra.

  1. Känsla av sammanhang.
  2. Balans mellan ansträngning och belöning.
  3. Närvarande chefer som har tid för sina medarbetare.
  4. Tydliga mål.
  5. Balans mellan arbete och fritid.

Vi tycker båda att KASAM – känsla av sammanhang – är en väldigt bra utgångspunkt för att prata om hälsa på jobbet. Att vilja göra sitt jobb, att känna mening, veta vad man ska göra och vad som förväntas av en och att kunna hantera det i form av en rimlig arbetsbelastning.

Det vi ser runt omkring oss nu är att företag gärna gör friskvårdsinsatser, skaffar fruktskålar på jobbet och uppmuntrar till löpning på lunchen. Det är så mycket lättare än att förändra kulturen på en arbetsplats. Men de flesta människor vet att det är nyttigt att motionera och hur man äter bra.

Strategiska hälsosatsningar handlar om annat än träning och mat. Det handlar om att koppla hälsan till affärsplanen och satsa på långsiktig hållbarhet. Att inse att medarbetarnas motivation och möjlighet att hantera sin arbetssituation är grunden för att företaget ska vara både lönsamt och attraktivt som arbetsplats.

Låt oss börja där! Varmt välkomna att lyssna på oss.

Ann-Sofie och Boel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *