Fem tips för strategiskt lönsamt hälsoarbete

21 februari, 2016

Hej!
På den här bloggen kommer vi dela både tankar och tips- egna och andras som rör området hälsa på arbetsplatsen.

För att ge lite bakgrund till vår ansats till det här spännande, högst angelägna området så kommer här ett inlägg som jag, Ann-Sofie, skrev för två år sen men som känns lika aktuellt idag!

5 tips för att skapa ett strategiskt och lönsamt hälsoarbete

1) Gör inte friskvårdsmissen. Om kulturen, ledarskapet, arbetets organisation eller otydlighet är problemet så botas det inte genom att ni börjar stavgå på lunchen. Inte med ekologisk frukt eller att ni kör arbetsplatsklassikern heller. Inte ens en stressutbildning för personalen funkar. Ni måste börja inifrån.

2) Sjukfrånvaro och sjuknärvaro Även om det är svårt- våga försöka räkna på eller uppskatta sjuknärvaron. Många företag med stora hälsoutmaningar kan ha låg sjukfrånvaro. Många medarbetare har inte en sjukdag innan de kraschar. Att ha hög sjuknärvaro är dyrt på flera sätt både när det väl smäller och genom produktionsbortfall med medarbetare som inte presterar som de ska medan de mår dåligt och kanske längtar bort istället för att längta framåt i och för företaget.

3) Investera och förvänta dig avkastning Köp inte bara tjänster och saker ur ett kostnadsperspektiv. Rätt riktade insatser ska ge avkastning i form av mer lönsamma och hållbara medarbetare som blir starka varumärkesbärare. Strategi, mål och investeringar. Inte lösryckta aktiviteter som kostar. Stor skillnad.

4) Se till att frågorna hamnar på rätt bord. Hälsostrategi för hållbara medarbetare är en ledningsgruppsfråga. En affärsplansfråga. Sen om man skär korven på tvärsen eller längden det kan bero på företagets verksamhet men det kan inte vara enbart en HR-uppgift eller ett tema eller en rad aktiviteter. Om medarbetarna är företagets business så är medarbetarnas hälsa en del av businessen.

5) Den gamla dängan culture eats strategy for breakfast stämmer mycket bra. Att erbjuda sönderjobbade medarbetare med hundratals övertidstimmar träning på jobbet, men inte ha en kultur som tillåter att man säger att ”nu räcker det, jag måste motionera för att jag ska orka” gör att initiativ faller ganska platt. Kultur förändras inte genom policy. Inte genom riktlinjer. Det måste läras och sen levas som det lärs. Och det tar tid.

Vi ser fram emot att prata och skriva vidare om de här punkterna. Vi välkomnar input, kommentarer, önskemål på poddgäster och ämnen att fördjupa oss i. Självklart hoppas vi också att du vill dela Health for wealth med ditt nätverk så fler kan ta del och diskutera ämnet!

 

2 comments on “Fem tips för strategiskt lönsamt hälsoarbete

  1. Tackar för riktigt bra tips!
    Det du gör är viktigt!

    /Monika