Sapiens i coronatider

29 april, 2020

När den nära framtiden är osäker – som idag – kanske vi kan hitta kunskap i historien? Idag vill jag tipsa om boken Sapiens av historikern Yuval Noah Harari.

Redan på bokens första sida lyckas han sammanfatta alltets, planetens och mänsklighetens historia innan man ens har hunnit vända blad.

Mänskliga förmågor och svagheter
Resten är en hisnande resa genom människans historia. Hur vi har byggt samhällen, nationer och ideologier med vår unika förmåga till abstrakt tänkande, men också vår förmåga till tanklöshet och grymhet.

Tänk om dagens kris kunde få oss att se hur obevekligt vi hör ihop, vi alla på den här planeten? Vad vi än har för ideologisk hemvist, hudfärg eller maktposition. Det drömmer jag om i alla fall.

Harari om coronapandemin
Jag vill gärna rekommendera en utmärkt artikel samma författare skrev nyligen i Financial Times. Där uppmanar han världens länder till bättre samarbete och varnar för den våg av övervakning och diktatoriska grepp som ökar nu.

Tror du att vi kan gå in i en fas av mer och bättre samarbete efter den första fasen av nationell respons på coronaviruset? Berätta gärna vad du tror!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *