Skrämsel kontra inspiration?

10 mars, 2016

En person jag följer med intresse på LinkedIn är Johan Book. Han jobbar med kommunikation och ledarskap och skriver så kloka saker.

Jag visste inte att han varit utbränd. Idag läste jag hans berättelse om när han kraschade. Kraschade ordentligt.

Johans berättelse är ärlig och brutal men han avslutar ändå med att lyfta fram att just det som är riskfaktorer i arbetet kan också vara friskfaktorer. Läs här.

Jag var också inne på Arbetsmiljöverkets hemsida där man har lanserat en film . Utmaningen – en film om den sjuka jobbstressen.

Den är faktiskt läskig. Den gör iallafall mig rädd för stress. Trots att jag vet var det funkar. Vet mycket väl var väggen är och var det är balans.

Filmen syftar förstås också i slutändan till att inspirera till det hälsofrämjande arbete mot psykisk ohälsa som den nya föreskriften från Arbetsmiljöverket syftar till att stödja.

Men det är så lätt att det bara blir skrämsel överallt. Missförstå mig rätt, de här föreskrifterna har inte kommit till för skojs skull. De behövs. För att läget har blivit alltmer allvarligt vad gäller psykisk ohälsa på arbetsplatsen.

Men jag tror och hoppas att vi är många som vågar se dem som ett stöd i arbetet mot psykisk ohälsa och höga sjukkostnader. Mot ett friskare arbetsliv för både individ och organisation.

Ett stöd i ett arbete med faktorer som ofta uppfattas lite luddiga. Det är enklare att närma sig den fysiska arbetsmiljön. Ergonomi. Belysning. Det som ligger i luften blir svårt att konkretisera.

Vi hoppas att ni gillade vårt andra avsnitt om hållbar prestation i arbetslivet och kommer lyssna på det tredje där vi just diskuterar de här nya föreskrifterna- utifrån att de är en möjlighet!

Må så gott!/ Ann-Sofie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *