Vems framtid bygger vi med all teknik?

12 februari, 2020

När blir datorerna smartare än oss människor? Och hur går det för oss då?

Redan kan datorer överlista mänskliga världsmästare i schack. De kan ställa vissa medicinska diagnoser bättre än en mänsklig läkare.

Vems mål ska uppfyllas?
Att min smarta högtalare därhemma inte förstår när jag säger “mjölk” har nog mer med mig än med den att göra. Men om och när den teknologi vi själva har skapat överglänser oss och till och med blir medveten, vad är det då som säger att den skulle vilja uppfylla våra mål?

Framtiden är i våra händer
Om det här handlar Max Tegmarks bok Liv 3.0 – att vara människa i den artificiella intelligensens tid. Man kan tro att det är en dyster bok – inte alls! Den är otroligt spännande och visionär och visar på att framtiden är i våra händer.

Filosofiska samtal vi behöver
Den tekniska utvecklingen är något vi skapar och inte något som bara drabbar oss. Det är vi som måste ha diskussionerna om vilka mål som ska styra den teknik vi utvecklar.

Alltså har det aldrig varit viktigare med filosofi och etik. Men jag hör inte de här samtalen bland beslutsfattare. Hur känner du inför den tekniska utvecklingen – skrämmande eller spännande?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *