Välkommen till vår sommarspecial där vi blickar tillbaka på vår första poddsäsong. Rekommenderat för dig som är ny lyssnare – eller för dig som vill fräscha upp minnet och bestämma dig för vilket avsnitt du ska lyssna på igen.

Nu när Sverige checkar ut och tar semester gör vi detsamma. Men först en tillbakablick på vad vi har pratat om sedan vi började sända vår podd i mars. Vårt tema är som bekant hälsa på jobbet och vårt motto att hälsosatsningar är lönsamma, om de görs strategiskt och hållbart.

Hur kan vi komma åt det faktum att allt fler svenskar sjukskriver sig för utmattning, depressioner och på grund av konflikter på jobbet? Under våren har vi intervjuat en mängd intressanta och kunniga personer om det här. Vi har fått höra goda exempel av företagare som lyckats. Vi har fått råd av organisationskonsulter om de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket och hur de kan bli en utgångspunkt för positiv förändring, från arbetsgivarens synvinkel likaväl som medarbetarens.

Vi har pratat med experter och forskare om hur hjärnan vill att vi ska jobba, om hur man kan räkna på hälsa, vad man ska undvika för fällor (till exempel allt för stora arbetsgrupper på en och samma chef) och vad som är viktigt för lönsamt välmående.

Det här är vår sammanfattning av sådant som är viktigt för jobbhälsan:
… att chefer har tid att vara chefer inbokad i sina kalendrar.
… att det finns strukturer och rutiner för feedback.
… att en organisation skapar utrymme för dialog, kommunikation och vänligt bemötande.
… att vi skapar rutiner som avlastar våra hjärnor och låter oss fokusera på det viktiga och produktiva.
… att vi alla behöver svar på frågorna ”varför, vad och hur” för att må bra på jobbet.
… att konflikter och värderingskrockar behöver diskuteras, inte gömmas undan.
… att det finns stora hälso- och ekonomiska vinster med att undvika stillasittande och röra på oss under arbetsdagen.

Vi poddar vidare i höst, som vanligt varannan torsdag med start 1 september. Tills dess önskar vi dig en skön och fin sommar!

/Ann-Sofie & Boel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *